måndag 5 september 2011

IKT Guiden



Back to school. Nu har högskolestudierna tagit fart. Denna termin ska jag först läsa sidoämnet Barn och rytmik som metod och därefter Naturvetenskap. Fast jag har inte glömt er så klart att ni som läser min blogg vill se mina hemsidor. Ja just det det blev två en bloggsida och en spelsida.Bloggen är gjord med sitesgoogle den heter iktguiden där finner du mina axplock från kursen. Missa inte min prezi om OER & CC samt Funktionshinder. När jag läste webbdesign jobbade vi uteslutande i Photoshop och Dreamweaver. Ett bra progam särskilt om man är duktig i html. Sedan på lärarutbildningen fick vi en snabb introduktion i ett annat webbverktyg Microsoft Expression Web för att göra hemsida om SAGen. Min hemsida som jag producerat i photoshop och expression finner du på iktguiden.familjegodis.se Det är verkligen superenkelt att göra en sida i Expression kommer du väl underfund med lagerfunktionen finns det inga begränsningar och du slipper leta punkter i coden för what you se is what you get.

fredag 26 augusti 2011

Mobilen ett verktyg i skolan!

Använder du mobil teknik i din undervisning? Jag som fortfarande är lärarstudent har bara använt mobilen vid ett tillfälle i skolan då jag läste Matte. Vi tillverkade ett frågespel med hjälp av mobilestudy Denna quizz kan jag rekommendera alla matte lärare att pröva. Du kan göra en geometri lektion där barnen får gå ut i närområdet och lösa beräkningarna med hjälp av träd, hus, lykter det som du ringar in och de olika svaren du har gett dem i quisset. Jag kikade lite på discover education två väldigt säljande amerikaner vill få oss att använda polleverywhere Drop.io (bara bloggen finns kvar, ägaren gick över till fejjan och drop.io drog sin sista suck december 2010)och jott.com det första kan du använda både med mobilen och datorn. Eleverna kan rösta i olika frågor och man ser resultatet i RL. Språk lärare kan ge svar på frågor och Musik lärare kan lyssna till dig när eleven övar. Verktyget jott.com konverterar din röst till text. En tjänst där du kan ta en diktamen för affärsfolk eller studenter som tar ett memo. Denna site fungerar enbart med mobilen den översatta texten kan du få på twitter eller annat socialt media ex facebook. Det negativa är att det kostar.

fredag 19 augusti 2011

Googles vs Facebook


Google gör att spadtag för att närma sig Facebooks imperium med Hangouts, Sparks och Cirkles. Ett sätt att ta mark där Facebook lyckats så bra. Jag vill inte vara för positiv men projekten ser bra ut. Kanske dom kan komma runt Facebooks problem med "vem som ska ska få se vad" /.../"och så har vi ju deras upphovsrättspolicy, som många retar sig på."(Bilda,20110809).Jag är ivrig att få testa hangouts. Det är inte förren det har kommit igång till användaren som man kan yppa om det är en flipp eller flopp. Det är definitivt för tidigt att se om dessa kan gå om fejjan. Detta befinner sig fortfarande på projektstadiet upptäckte jag när det inte gick att testa tjänsterna. Skriv gärna en rad till mig vad du tycker.

Lite fakta om Fejjan
Facebook är ett socialt medium eller en social nätverkstjänst som grundades i februari 2004 och drivs och ägs av Facebook, Inc.[2] I mars 2011 hade Facebook mer än 600 miljoner aktiva användare.[3] Användarna kan skapa en personlig profil, lägga till andra användare som vänner och utbyta meddelanden, samt få automatiska meddelanden när någon postar meddelanden eller media på deras profil. Dessutom kan användare ansluta sig till intressegrupper, som exempelvis arbetsplats, skola eller universitet. Facebook har fått sitt namn efter de elevkataloger som i USA delas ut till studenter av universitetens administration, vars syfte är att att hjälpa studenterna att lära känna varandra bättre.
Källa wiki

tisdag 16 augusti 2011

Någon som vet ...

Är det någon som vet om det finns svenska spelföretag som önskar hjälp av ungdomar som får testa deras spel. Min Dennis elva år är verkligen en digital native så som Presky beskriver dagens ungdomar. Presky skrev även att man skall uppmuntra sina barn att spela och att det inte är fel om de kan tjäna en hacka på sitt intresse. Alla tips är välkommna.

Jag blev så glad när jag såg i min e-post att en amerikansk fotograf villigt lånar ut sin fina bild till min hemsida. Det lönar sig att fråga. Han var ok med det så länge det inte handlade om något kommersiellt. Bilden är superfin en lysand lykta i en dimmigt kvällsmörker. Lite så vill jag att min webbsida ska bli en IKT-guide en vägledare för de som är lite rädda för den nya tekniken i skolan. Kan tillägga att bland alla projektarbeten, praktikplatser, vikariat och övriga kurser har jag ännu inte träffat på någon lärare som har en skolblogg eller skoltidning på nätet eller på något sätt använder sig av digitala hjälpmedel på det sätt vi fått ta del av.

Så skolministern kommer behöva många klossar för att bygga upp IKT i skolundervisningen i Sverige.

Stenshuvud & Prezi


Jag har varit borta några dagar på en Artkunskapskurs på Hörjelgården. Vi hade ett mycket trevligt avslut där vi fick som examensuppgift att åka till okänd plats den andra dagen och hålla en naturpedagogisk lektion om ett tilldelat naturområde. Vi åkte en bra bit från Tomelilla till Stenshuvuds Nationalpark. Har ni inte varit dit så kan jag verkligen rekommendera ett besök till Kivik och Stenshuvud. Det blir en heldags upplevelse utan dess like.

Trots ihållande regn hade vi en mycke trevlig dag bland betesmarker, järnek, bokskog, sandmarker med ljung och medicinala växter. Jag skall även där göra en individuell examinationsuppgift och invertera ett område på arter. Detta tänker jag göra i Prezi. Det kommer bli perfekt har ni inte tittat på det presentationsverktyget tycker jag verkligen att ni skall pröva, det finns flera lättförstådda tutorials.

söndag 7 augusti 2011

OER och CC

Jag älskar creative commons däför att licenserna gör det lättare för oss "commons" kan bli "creative".

Så välskrivet av Charlotta Wastesons (bollplank). Jag har läst i strimman om Lärobjekt och OER. CC licenserna läste jag om i förra kursen men alla dessa lärplattformar och portaler där man delar ut sina lektion och kurser var nytt. Den växande trenden att dela med sig av sina kuinskaper och kurser på lärosäten är i sin linda i Sverige "Open Educational Resources" - eller OER har bara börjat visa sig här. I USA däremot har man förstått fördelerana med denna indirekta marknadsföring - Titta vad duktiga vi är och vilka fina lärarresurser vi har. Det lönar sig du får tillgång till kursmaterial gratis men vill du få hela sammanhanget får du bli student på skolan. Vlket toppen sätt att värva elever:)
Missa inte filmen med Alastair Cleermanom OER projektet. Han nämner att läraren inte längre är producent utan ger elverna sammanhang och fördjupning genom att hjälpa dem vara källkritisk och stötta sina elever i sökningar på nätet.

onsdag 3 augusti 2011

Källkritik och 2 msk bakpulver


Vem har inte råkat ut för fel i böcker och på nätet. Skulle baka kärleksmums följde receptet på nätet punkt och pricka. Kakan jäste över för att sen sjunka ihop till en platt smet. Det hade blivit en miss det stod 2 msk bakpulver istället för 2 tsk.

Små eller stora fel kan vara betydande ibland. Min elva åring kom hem från skolan i andra klass och var helt förtvivlad frökenn hade läst i boken att Tyrannosaurus Rex var sex meter hög och han visste från nätet att TRex var 12 meter hög. Ibland litar vi för blint på vår källa. Inom vissa område kommer ständigt ny forskning så böcker från -80 talet kan vara fel.Ibland kan det som med min kärleksmums vara ett inmatningsfel. Hur kommer vi ifrån felen? Det enda jag kan komma på är att alltid kolla med flera källor. Har ni andra tips?

Något att se upp med är bilder på nätet och i dagspress. Du vet aldrig hur mycket en bild är manipulerad. Jag har arbetat som grafiker i 10 års tid. Fotomodellerna har ibland så dålig hy att det ser ärrigt ut. Men det fixar sig lätt med h lite gaussisk oskärpa och därefter skärpa. Vet när jag gick en PS kurs i höstas fick vi lära oss att lägga in en badande person från en pool till ett drama där personen håller på att bli uppäten av en haj. Genom olika typer av filter fick jag tillslut poolvattnet att smälta in med havet. Vi blev visad en en reklambild där en tjej hade en flaska vodka mellan benen. Det var något som inte stämde med bilden tills vi fick veta att det inte var hennes ben.

Fotografen kan byta i stort sett allt i bilden ibland går det fel. Det finns en rolig sida som heter Photoshop disaster rätt kul sida visa barnen på en ledig stund. Glada elever lär bättre har jag hört:D

lördag 30 juli 2011

Spelet Testament

Vi kommer att bygga en ark och samla djur med Noa samt befria slavar från "bad guys" och vandra genom öknen med Mose.

(Gamereactors.se 2009)


Jag testade spelet ”testament” ett finurligt spel från svenska kyrka. Du får rollen som en ängel och ska sedan hjälpa historiska karaktärer i ett bibliskt actionspel. Grafiken är lite likt en sagobok. Handlingen storyn flätas in i spelets på ett bra sätt. Spelet vänder sig till konfirmander.

Jag upplever uppdragen i stil med spelet ”Shrek” som min sexåring spelar. Kanske man kan ha med det i livskunskapen i låg och mellanstadiet. Jag själv läste en tecknad bibel av det gamla testamentet när jag var i tio år. Det var så spännande levnadsöden jag tror jag läste om den och Kulla Gulla säkert tio gånger.

Kolla in vad andra tycker på Swedish Game Award
eller vad spelare tycker på gamereactors forum
Mer om spelet på P4 Skaraborg


Jag tycker strimmans religion och etik del var fint upplagd. Tanken att kunna se likheter i olika religioner istället för olikheter och konflikter var mycket bra vinklat.


Jag rekommenderar BBC sajter Religions och British Library

Brainwash!


Det finns rötägg i alla föreningar och speciellt inom olika trosuppfattning. Vi kunde höra Patrik Sjöberg berätta om övergreppen inom friidrotten i början av sommaren. Katolska kyrkan har varit i hetluften. Inom islam har vi en mängd hedersrelaterade mord. Vissa kyrkor i USA utbildar barn till bibliska arméer se filmenbrain washing En film man mår illa av.

Hur skyddar vi våra barn och elever från denna ondska?

Hur upplyser vi dem på ett etiskt korrekt sätt?

Vad går skillnaden mellan sekt och församling?

Vem är inte rädd för att bli hjärntvättad.

fredag 29 juli 2011

Meningen med Livet!



Vad är din religion vad tror du på? Hejar du på Hammarby IF, Moderaterna, Metallica, Jesus kanske alla

Det är inte för inte att många framgångsrika amerikanska idrottare är troende. Att kunna tro starkt på något kan göra underverk och hjälpa en att lyckas.

Jag var aktiv i en sång och teater grupp från 7år - 15 år i Svenska Kyrkan. Vi reste runt och uppträdde på ålderdomshem och reste på trevliga läger. Vi fick kunskaper om kristna traditioner och samhällsfrågor.

I svenska kyrkan handlar det mycket om att bevara våra traditioner och ge alla stressade människor ett kyrkorum för andakt, vila, eftertänksamhet.

Min pappa sa – ”Idag går svenska folket till Ikea istället för till kyrkan, de får en uppenbarelse och tillfredsställelse av att köpa en soffa”. Men vad händer när samma människa förlorar ett barn pg av en rattfylla. Då kan man inte köpa sig fri från sin sorg man behöver stöd för att kunna arbeta sig igenom den. Jag har själv suttit på akuten och sätt vår präst ta emot en hel familj i samband med en dödsolycka.

Det är sorgligt att många kyrkor är folktomma. Kyrkan behöver bredda sig, släppa in lite idrott,bingo och ny teknik mellan röda korsets loppisar. I strimman fann jag länken bilbelsajten.nu där kan man läsa om Metalbibeln för hårdrockare – ”I like”.

Meningen med livet?? Jag skulle vilja formulera om det till VAD ÄR VIKTIGAST I DITT LIV läste i Kattis & CO, Elin Swedenmarks artikel om MARTIN HEDIN tidigare rektor för IHM Business School hoppade av karriären och levde som munk i Sri Lanka. Läs om hans tankar på livet i hans bok "Vad är det viktigaste i mitt liv".






Bild 1 "Brinnande buske" supersinglar.blogg.se
Bild 2 "IKEA" svenskbladet.se
Bild 3 "Martin Ehdin" friskpersonal.nu

torsdag 28 juli 2011

Historia i 21:a århundradet

HISTORIA I DAG BARA ETT ORD ANIMERING

Jag har nu harvat igenom historia avsnittet. Jag gillade historia i skolan och ville som 10 åring bli arkeolog. Jag och min man ser gärna Time Team
Det är häpnadsväckande vad det finns bara några decimeter under jordytan. Med den nya tekniken kan de lättare upptäcka romerska borggårdar och samhällen från förr.

Givetvis hugger jag in på länkarna och tar del av de angivna digitala resurserna.
Jag blir inspirerad och glatt överraskad tycker nästan att dessa filmer skulle ligga först Schools History Project TeachMeetmed Kerry Turner ICT och Historielärare i Nottingham High. Hon går igenom pimpanpum.net goanimate, Prezi, Voicethread.com och CrazyTalk 5. Jag hade önskat en utförligare introduktion kunnat se filmer om vart och ett nu blev det lite kort om alla. Kan mycket väl tänka mig att använda Goanimate och Crazytalk 5 tror eleverna skulle ha mycket kul med dessa. Speciellt med de yngre barnen.

John Lindwerts film om västfronten var intressant men hans arbete med eleverna på Kinnarps skolan där de arbetar med att gå in i den historiska bilden var banbrytande och mycket intressant. Eleven får sätta sig in i ett sammanhang finna en historisk bild att arbeta med i fem steg. Jag tyckte det var en bra uppgift att lära sig den nya foto tekniken och det viktigaste känna empati och förstå att historien många gånger upprepar sig och att vi kan lära oss att inte göra om samma misstag igen.

Det fanns en god flora av internetsiter en som jag upplevde seriös var daviddrumseyen värdlsatlas med ett omfång på 27800 kartor från förr.
Den svenska varianten på lantmäteriet historiska kartor

Näst animeringarna var den bästa ikt-uppgiften den historiska bilden.

tisdag 26 juli 2011

Google Maps och Scribble

Är det någon som vet hur man tar bort saker man ritat i scribble?

Strimmans geografidel har ett gediget material väl så användbart. Det tar sin lilla tid att gå igenom länkar och se tutorials. Men det är det värt jag fastnade för Google Earth. Jag laddade ner spelet efter att ha sett Björns Rundvandring . Men hur jag än gjorde så fick jag inte upp skapa mapp som Björn visade i filmen. Tillslut när jag valde att först spara platsen så gick det att skapa en ny mapp där jag la mina "pins" markörer. Björn visar i filmen hur han använder sig att orientera vart barnen i klassen bor. Jag valde att sikta in mig på Europas största städer. Vilken professionell presentation det blev. Den blev jag glad för verkligen ett lyckat första försök. Så klart jag tänker använda det som Björn till att visa vart deras klasskamrater bor.

måndag 25 juli 2011

En tyst minut för Norge!




Jag läser Samhällsbiten i strimman där finns en sajt över världens löpsedlar huvudnyheten idag är Norges tragedi.


Nägra av rubrikerna på sajten Newseum
"Die Welt (Tyskland) Norwegen trauert
"The Guardian (Storbrittanien) Norway count it's dead"
"Libération (Frankrike) Itinéraire d'un teueur"<
"USA Today, Terrrorism in Norway"

Det är med blandade känslor jag läser dessa. Det är så oerhört tragiskt det är svårt att ta in att en människa på grund av sin sneddrivna politiska syn rättfärdigar mord på försvarslösa barn. Samtidigt tycker jag inte om att han får så mycket publicitet han får verkligen ut sitt budskap till en hel värld. Mitt i allt detta dör tusentals barn i Somalia av svält.

Sverige ställer upp med pengar till dessa barn bara nu hjälpen når fram och inte försvinner in i någon annan girigburk till gerilla/statlig organisation. Läs mer om hjälpen 41 miljoner Skr fördelas av WFP till Somalia

150.000 hedrade terrorns offer

Publicerad i dag 20:31

Omkring 150.000 människor samlades på måndagskvällen i Oslo för att minnas de döda och ta avstånd från terror. Tidigare på dagen hölls en tyst minut och även i Sverige stannade många upp klockan tolv för att hedra offren för fredagens attacker.(DN, 2011)

Vi glömmer inte den 22 Juli 2011 då Norges "oskuld" försvann terrorn fick ett ansikte med blont hår, blåögd, kostym och slips. Vad mer kan man göra än att be för deras själar och berörda familjer.

lördag 23 juli 2011

Google Body Browser på svenska??

HJÄLP! Finns denna i svensk version. I Biologi avsnittet har jag förundrats över Google Body Browser. Jag kan tänka mig att det går att göra ett frågequiss till elever med gymnasieengelska. Allt är snyggt och korrekt självklart användbart i skolundervisningen men jag är rädd (även om jag översätter) att det blir ett sömnpiller och alldeles för avancerat för de yngre barnen som jag kommer undervisa. Kanske någon känner till ett bra UR-programm och kan rekommendera det. Själv minns jag barnprogrammet Kroppen jag hittade en film från det programmet kroppen på Youtube. Visst minns man det än idag:)

Wikipedia tumme upp!

Nu har jag lusläst Wikipedia om Hörselskada. Jag tittade lite på Hörselnedsättning det fanns inget under den fliken utan jag blev orienterad till sidan om Hörselskada Jag läste igenom sidan och fann att det saknades lite info som jag funnit på Vårdguiden.se se följande
Det finns två typer av hörselnedsättning: ledningshinder och så kallad sensorineural hörselnedsättning.

Ledningshinder betyder att ljudvågorna inte leds vidare från trumhinnan till innerörat.

Sensorineural hörselnedsättning innebär att nervceller i snäckan eller hörselnerven är skadade alternativt helt saknas.

Hur besvären behandlas och hur det går med hörseln i framtiden beror på var i örat problemen uppstått.


Dennna info klistrade jag in på lämpligt ställe. Jag la in en länk på ordet ledningshinder till sidan samt refererade till Vårdguiden.se. Allting går lätta och smidigt till på wikipedia. Det är bra att det går att redigera så att man kan ändra fakta som inte är korrekt eller relevant.

Nackdelen måste vara att när barn söker så kan de få den uppfattningen att detta är en tillförlitlig källa och glömmer att kolla om referenser och källor är de senaste rönen och inte äldre fakta. Allstå att de söker upp de wikipediasskrifter som texten är hämtade ifrån och ser när dessa är skrivna. Eller söker upp flera andra kanaler på Internet gemför och ser om informationen stämmer.

Denna typ av sökologi skriver Bodil Jönsson i boken "Vi lär som vi lever" i kapitlet Lärarens Nya Kläder. Jag kommer skriva mer om den boken i bloggen för den var RIKTIGT bra.

Ibland får folk det om bakfoten och lägger upp felaktiga uppgifter på nätet. Jag vet av egen erfarenhet hur jag letade på YouTube efter olika sätt att räkna division eftersom jag har lättar att lära visuellt. Jag fann bra filmer men en äldre man ritade och berättade division med hjälp av trappan men det han visade i filmen var i själva verket stolen. Där tappar Youtube sin äkthet medans Wikipedia alltid går att redigera och ta bort felaktig fakta.

Sedan går det så klart att ifrågasätta informationen den kan vara politiskt laddad betyda olika beroende på vilken syn på livet/livsåskådning man har. Det vi i västvärlden med kristna traditioner anser är viktigt är säkerligen inte relevant i Asien.

Någon som vet om det finns en överguru på wikipedia som har koll på sidan?

torsdag 14 juli 2011

Don' t Bother Me Mom - I´m Learning!


Tro det eller ej men denna bok på engelska var lättläst inte alls som vissa IT-böcker proppade med fack-programmeringsspråk så man drunknar i svadan. Det var roligt att få läsa en så välskriven bok om ungdomarnas spelkultur. Ungdomarna som Presky kallar Digital Natives och vi födda 1970-80 - Digital Immigrants. Kontrasten blir stundtals rolig när Digital Immigrants säger att de fått mejl i mobilen.

Den har gett mig en referens att ta till när jag själv förespråkar spel för andra föräldrar. Boken ”Don’t Bother Me Mom – I’m Learning!” av Marc Prensky är på 215 sidor och vänder sig till föräldrar med barn i spelåldern, lärare och alla som är intresserade av spelkulturen. Prensky säger det vid flera tillfällen att vi som föräldrar till denna generation har en möjlighet att intressera oss för deras spelande och möta våra barn istället för att avfärda dem som tidigare generationer gjorde med pop och rockmusiken. Istället ska vi närma oss våra elever och barn och kanske ge dem ett kritiskt tänkande och reflektion över vad man lär sig, lite etik - vad som är rätt och fel.


Notera den lilla nässelfjärilen jag lyckades foto med mobilen när jag satt ute och läste veckans litteratur. BTW Jag studerar även en kurs i Utomhuspedagogik denna sommar där vi jobbar med artkunskap så den dagen blev det en fusion KTH/ARTkunskap.

Kattenmusentiostusen


Svensk sommar med varanndagsväder och idag häller regnet ned över Österlen. Vi får nog se fram emot en rätt blöt semester med tält kommande fem dagar. Idag har jag varit försjunken i strimmans Matte del. Jag försökte lyssna igenom Thomas Lingefjärd( Göteborgs Universitet)föreläsning på KTH men efter 40 minuter gav jag upp det var alldeles för långrandigt för mig. Däremot gillade jag filmen med Torun Elgeback hennes effektiva presentation i prezi kom verkligen till sin rätt. Hennes beskrivning av Kreativ Matte där eleverna jobbar fram sin kunskap i undersökande mattematik där de ska skriva autentiska mordgåtor och ge en bra lösning. Hennes förklaring till hur eleverna får modulera med en triangel i Geogrebra är konkret. När jag är färdig student vill jag arbeta i förskolan/förskoleklassen därför föll jag pladask för URs Katten musen tiotusen där finns spel på SVENSKA/ARABISKA/FINSKA/SAMISKA/SPANSKA/SURAMI/TURKISKA vilken oerhört bra resurs för oss i Malmö med ett mångkulturellt samhälle. Barnen får testa ostlabyrenten där de får jaga ostar på en minut (passa sig för katten och gröna ostar), addition och subtraktion, dela lika och former - skyltar. Kort och gott får barnen träna de fyra räknesätten toppen tycker jag.

tisdag 5 juli 2011

Roligt för små och stora hjärnor

Jag håller på och läser boken Don't Bother Me mom I'm learning. Boken är utgiven 2006 så jag frågade min son om spelen i boken och som jag befarade så är några av spelen gamla. Min son lät mig titta på en trailer ur spelet Battlefield 3 jag kunde lätt förstå varför han är så fascinerad av detta spel. Jag kommer senare i bloggen gå in mer på hans spellista och lägga upp en intervju med min elvaåring och hans spelintresse.

Nu så här på morgonkvisten har jag testat några spel som ska vara bra för barn och barn med funktionshinder. Många barn som har funktionshinder har alla gemensamt att de har svårt att koncentrera sig. För dessa barn vill jag rekommendera "Lost in Migration" spelet finner du på lumosity.com. Spelet går ut på att man ska se ledarfågeln i mitten och indikera med piltangenten vilket håll fågeln tänker ta. Barnet får träna på fokusering.

Jag testade även snigelspelet på papunet.net ett precissionsspel som min sexåring tyckte var kul. Sen gillade jag Timez Attack ett spel som går ut på att lära sig multiplikationstabbellen.
Spelet som känns som ett video spel är otroligt bra animerat. När den lilla gröna figuren lite ledsamt åker ned i Okunskapens grotta smälter mitt hjärta. Du kan ladda ner spelet här på www.bigbrainz.com Sebran spelet var det spelet som var bäst didaktiskt. I Sebran spelet får eleven får lära sig de fyra räknesätten lite ABC och hänga gubbe gilla ju alla barn så även jag, här kan du ladde ned Sebran.

Nu väntar solen och min bok av Marc Prensky "Don't Bother Me Mom"

måndag 4 juli 2011

Myror i brallan -- ADHD


Under en lektion såg jag att "Maja" (fig.namn) inte kunde sitta stilla när hon väl var på lektionerna. Många gånger fick jag gå ut och hämta in henne från rasten för att hon missat in ringningen och lekte med de äldre barnen. Hon leta saker i ryggan eller sprang och hämta en penna när lektionen led mot sitt slut hade Maja precis börjat på dagens uppgift. Maja hade ingen diagnos Läraren undrade varför hon inte kunde sitta stilla när hennes stora syster kunde. Jag reflekterade över detta som att det här är ett estetiskt barn som är långt före de andra barnen motoriskt, har dansen i blodet och svårt att sitta stilla. Nu när jag sett filmen om ADHD, se Elin och Patrik berätta om sin ADHD, förstår jag att Maja kan ha en funktionsnedsättning som ADHD. Maja är åtta år idag jag hoppas att det ordnat sig för henne i klassen. Men hur många är det inte som försvinner in i maskineriet utan att få de rätta hjälpmedlen. Babyn som vaggas i handen är ett grafiskt yttryck jag gjorde på bilden nu i maj, den visar så väl att vi ska beskkydda och hjälpa våra barn genom livet vad det nu innebär med svårigheter och hinder.

Hur kan jag som blivande förskollärare/grundskollärare se till elever med NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR får ut det bästa av tiden i förskola/skola. Jag som lärare kan börja med att höra med eleven och elevens föräldrar vad som är bra för just den eleven (om eleven har ADHD, Autism, Aspergers syndrom eller Tourettes syndrom eller tvångssyndrom - OCD) det finns en bra checklista på ADHDinfo.se

Det kan underlätta om jag skriver på en smartboard så att alla elever får en kopia på det jag skrivit. Vissa läxor som eleven har svårt med kan bli kortare och om det är möjligt kan jag skriva ut OH-bladen eller andra instruktioner före lektion. Mobilen kan vara ett bra stöd för eleven att minnas saker. Barnet kan skriva in läxor, gympa, bad och andra utflykter i sin almanackan på mobilen och datorn. För att verkligen kunna hjälpa dessa barn krävs ett utlåtande en bedömning från läkare och familj. Men hur gör jag om jag misstänker ett funktionshinder kanske jag stöter mig med föräldrarna som inte alls tycker som jag. Hur gör ni som har jobbat som lärare några år och kanske stött på detta?

fredag 1 juli 2011

Du är ju RETARDED

Jag gick i grundskolan under 70-80-talet då fanns skällsorden "Du är ju CP-skadad" om man var dum och vem minns inte dåren bakom styret DBS cyklar. Idag med alla amerikanska spel/filmer som Familjen Simpsons kan jag höra 6-åringar kalla varandra för RETARDED och de vet verkligen vad det betyder.

Nu har jag sett och läst om olika handikapp och fått veta vad det innebär att vara "cerebral pares" CP-skadad i vårt samhälle i filmen med Jonas Helgesson. Jag har en bättre inblick i att vara handikappad och ser dem med en annan respekt. Filmen från Åsbackaskolan missa inte den där får man höra hur pedagogerna arbetar med elever som har en utvecklingsstörning och även är döva eller hörselskadade, samt elever som är dövblinda. Här arbetar man mycket med IT och gemensamma upplevelser.

Jari berättar hur viktigt det är att visa barnen med symboler piktagram vad som skall hända under dagen så att de är förberedda på att åka till badhuset man slipper missförstånd när man är på väg till mormor och åker förbi badhuset.

Det finns bra hjälpmedel på internet lexin animationstema där du kan genom att klicka på ett ord höra det och se det visuellt i en film. I lexin bildtema finns det bilder och ljud till flera olika språk.

Det centrala huvudhjälpmedlet för personer med utvecklingsstörning är just BILDEN. Det finns bra digitalkameror med en stor display så att de lättare kan se vad de tar bilder av. Bilderna används som återkoppling och på datorns skärmsläckare för att minnnas. Det går att mejla piktogram på epost.pictogram.se där finns ett stort mångfald av bilder och ljud till bilderna.

Jag skulle vilja pröva de olika siterna med mina tvååringar i förskolan i ett mångkulturellt område. De skulle nog lättare lära sig det svenska språket när de kommer som ett två år och bara kan sitt eget modersmål. Tänk vad frustrerande att inte kunna tala om att man är törstig. Pictagrammen visar det på deras modersmål kan ju inte vara bättre:)

Glöm nu inte att lära era barn/elever hur en hjärnskada uppkommer jag vistte inte att det var så vanligt som att en per tusende barn i Sverige föds med en CP-skada.

torsdag 30 juni 2011

Teckenspråk ett minioritetsspråk

Jag har förkovrat mig i avsnittet med funktionshindret hörselnedsättning och dövhet. Vad som var nytt för mig var givetvis filmen från Teckenspråkswebbendär en kvinna förklarar att teckenspråk inte kan översättas till ett ord som i svenska läroböcker. Visst finns det en turordning och en grammatik men teckenspråk handlar om hela kroppspråket och det händerna tecknar. Jari nämner i en film att alla tjänar på att ha ett hörselanpassat klassrum med ljudslingor, mickar och ljuddämpade stolar med tennisbollar. I pdf Pedagogtips på Hörselboken.seFinns en lång lista på saker man kan förbättra och det man bör tänka på som läre. Sammantaget så tjänar alla elever på ett ljudanpassat klassrum där alla får tala i micken ingen pratar i mun. Detta tror jag även är bra för elever med andra funktionshinder som Asberger och ADHD. Elverna slipper buller i bänkar som slås ned, stolar som skjuts in och ut, buller utifrån. Det fanns många bra sidor den som tilltalade mig bäst var teckenspråkswebben den var så snyggt uppplagd med olika personer som berättar och lär ut i filmer allting snyggt upplagt som en tunnelbanelinje en sorts mindmap. Den kommer jag titta lite närmare på. När det kommer till tekniska hjälpmedel så läste jag på dövas riksförbundatt barn som föds döva får ett cochleaimplantat och blir då mer eller mindre hörselskadade. Jari talade varmt för Skype. När barnen får tillgång till daror med videokonferrenser så kan de tala med sina klasskamrater hemmifrån visa upp leksaker sitt hem på ett bättre sätt än med mobiler och sms.

tisdag 28 juni 2011

Tänk dig att inte kunna se världens underverk, se dina barn, skratta åt någons minspel eller lägga märke till värmen i någon väns blick.

Så här startar min visuella morgon. Vilken högsommardag inte ett moln på den klarblå himlen. Gräs och buskar lyser från silver till smaragdgrönt och fläderns honungsgula blommor sträcker sig mot solen, ladusvalorna skriar och flyger över ängen, en liten hummla surrar förbi i sin lite klumpiga dans efter nektar. Ja så ser det ut när jag blickar ut över vår baksida och den öppna terrängen runt omkring.

Tänk om jag hade en synnedsättning så jag kanske uppfattade ett litet ljus i en minimal tunnel. Det får man känna på när man tittar på den norska filmen i kapitlet syn. Det blir ett helt företag att ta sig till en jobbintervju.

Hur kan man på bästa sätt ge stöd till personer med synnedsättningar. I skolan kan eleverna få en resurslärare, Daisy en cd-spelare med talskivor, datorn kan vara till stor hjälp och givetvis att jag som lärare tänker rätt i alla lägen oavsett vad som står på schemat så ska det vara planerat för den eleven med synnedsättning på allra bästa sätt. Jag skulle jobba mycket och informera barnen om olika handikapp och låta barnen leka med visuella beskrivningar om sig själ och sin kompis så att den med syn nedsättning får en "visuell" bild av sina vänner.

När det kommer till info och text så bör typsnitt vara minst 12-14 punkter inget kursivt snirkligt utan enkel möjligtvis fet stil. Det får inte vara bilder med text i och använder man en tonad platta bakom text så får man bara använda 10% färg. Likaså är det viktigt att hålla sig till svart text på vit bakgrund, blå text på vit bakgrund grön text med vit bakgrund och gul text på svart bakgrund. Jag bör också se till att barnet sitter nära mig och tavlan. Allt detta går det att läsa om i pdf:en Fler kan läsa som finns på www.srf.nu det finns även mycket att finna när det kommer till internet på funkaportalen.se bland annat Talande webb som kan läsa upp texten på sidan eller på pdf:en och olika funktioner för att förstora förminska text på nätet.

Det största jobbet jag har som lärare är att alltid behandla alla elever lika. Alla ska få samma förutsättningar till sitt lärande. Om det så krävs av mig att jag sitter en dag extra och gör ordning allt material så får det vara så. Ingen ska behöva sitta i skolan och känna att det är meningslöst att de inte hinner med i texter i böcker eller på tavlan. Jag hoppas vi är fler som resonerar så.

fredag 24 juni 2011

DYSLEXI, Dys = svårigheter och lexia = ord


Jag har läst avsnittet om Dyslexi och Dyskalkyli. Jag har en nära släktning som har dyslexi. När jag var liten fick jag höra att hennes hjärnhalvor satt på fel sidor. Vad tänkte de vuxna med kan jag undra!!! Under 1970 och 80 talet visste man inte så mycket om detta funktionshinder vilket medförde att min släkting blev oerhört mobbad och fick inte de rätta hjälpmedlen som finns i dag utan blev förpassad till särklassen där de som var efterblivna eller dumma gick.

Idag vet man bättre och skönt nog kan jag här läsa att ungdomar idag inte har problem med sitt läshinder utan har strategiska metoder och tekniska hjälpmedel. Alla vet att man inte är dum i huvudet för att man har läs och skrivsvårigheter, det kan styrkas med att kända personer som Whoppi Goldberg, Orlando Blom, Tom Cruise, John Lennon, Alrbet Einstein, Tom Edison m fl. är dyslektiker.

Jag känner mig själv träffade när jag läser om Dyskalkyli jag har alltid haft svårt för matematikens lästal helt plötsligt förstår jag varför. Jag har läst Matte 15 hp i våras. Med det nya tänket där ekvationer utfördes praktiskt med burkar och ärtor kunde jag äntligen lösa lästalen. Är det fler som känner igen sig och har en liten släng av detta. Hur har ni löst det och med vilka hjälpmedel.

Vilka stöd kan personer med Dyslexi och Dyskalkyli få? Ulrika Nilsson som är specialpedagog ger exempel på stöd som personer med läs- och skrivsvårigheter kan ha nytta av- En hjälp är när läraren delar ut underlaget till lektionens power point presentation så eleven inte behöver anteckna det som visas på tavlan och samtidigt det som sägs. Detta gör så klart att alla i klassen blir mer effektiva. Självklart är det viktigt att få komma till Ulrika i tid och få det rätta stödet som eleven behöver. Ulrika talar varmt för empowerment att ge tillbaka kraften till individen.

Hur kan jag förändra mitt arbetssätt?
Jag skulle använda mig så mycket jag kan av smartboarden och sedan maila eleverna den bild som blir på tavlan. Allting som sker i klassrummet skulle dokumenteras med kamera, ljudupptagning eller film. Filmerna skulle sedan läggas upp på klassens hemsida. Ni kan se bilden på min frontpage från mitt Sagarbete tidigare i våras. Bra för de elever med hinder och de som varit borta från den lektionen. Sen som KME-lärare gillar jag inte katederundervisning och korvstoppning så barnen skulle få många olika metoder till kunskap film, teater, radio, lekar och spel och utomhusdidaktik. Jag skulle ha en mer utförlig planering som jag kan delge klassen.

Här är några exempel på digital teknik och olika IKT-verktyg som kan användas för att stödja lärande för personer med läs- och skrivsvårigheter.
På internet finns det gott om siter till exempel där man berättar om Daisy en sorts talbok som det går att hoppa i och lägga bokmärken, ljudböcker till MP3 och Ipod, E-böcker, Läsmaskin Clear Reader som läser upp inscannad text, talstöd till kalkylator det finns flera applikationer till Ipad Iphone. Tips till alla titta på filmen Aurora och hur hon får hjälpmedel med mobilen som hjälpmedel

Slutligen prövade jag Mindmap programmet Edraw. Jag blev klart förtjust detta program kommer jag ha användning av när jag ska plugga eller redovisa något. De många verktygen som tycks vara hämtade från power point och tyngre grafikprogram som illustrator och indesign föll mig verkligen i smaken. Ett program som alla bör utforska oavsett bra kortminne och läsförståelser.

onsdag 22 juni 2011

Gör inte funktionsnedsättning till ett hinder

Detta talar Jari Linikko Fil. Dr. Specialpedagog vid Stockholms Universitet om. Hur viktigt det är som lärare att se eleven och vart eleven befinner sig idag. Jari gav mig ett nytt sätt att se på det hela att hindret är mellan personen och miljön medan själva funktionsnedsättningen är själva handikappet.

Det var rysligt att höra Jonas Helgesson berätta att han inte får gå in i huvudingången i riksdagen. De "vitklädda" filmerna från Handisam visade på ett mycket sterilt sätt hur man vänder på problemet, det är de med handikapp som har de rätta förutsättningarna.

Självklart blir jag tagen av detta. Jag tror jag förstår våra goda vänner ännu bättre. Deras elvaåring har grav hörselnedsättning på ett öra och hör lite bättre på det andra. De har berättat hur de får kämpa i skolan för att deras barn ska få sitta på rätt plats så att elvaåringen kan höra fröken. Det fungerar ett tag sedan när det flyttas runt nästa gång är det glömt. Barnet blir så klart okoncentrerad av att inte höra riktigt och blir stökig. Det blir en ond cirkel som trots att dom påpekar för läraren detta att det är viktigt vad han sitter så att det FRISKA ÖRAT HÖR så verkar inte skolan förstå.

Nu är jag lärarstudent men när jag kommer ut i verksamheten så ser jag som en av mina uppgifter att hålla mig uppdaterad så att jag snabbt kan se om någon behöver extra hjälp. I och med IUPn så är det mitt ansvar att bedöma vart barnet befinner sig på kartan och vart det är på väg. Självklart ska jag vara utrustad för eventuella funktionshinder som kanske negligeras av andra. Jag tror det är viktigt att man till exempel i projektarbete när man jobbar med värdegrunden låter barnen se några av dessa filmer för att de ska få ökad förståelse att vi alla är så olika och har olika förutsättningar.

Hur gör ni praktiserande lärare? Tar ni upp elevers ev. hinder i lärarteamet för att få stöd och råd?

tisdag 14 juni 2011

Vaniljpannkakor och EN till EN

Nu snackas det inte Vilse i Pannkakan(omtalat barnprogram på 70-talet)utan istället min effektivitet när jag står och gör pannkakor till mina pojkar och samtidigt lyssnar till Håkan Fleishers föreläsning om En till En projektet. Spontan känner jag att enbart lyssna till Håkans summering av forskning i ämnet är lite "tradigt" (skånska för långtråkigt, ps är fr Sthlm). Jag hade gärna sett några filmklipp där användarna berättar hur det verkligen fungerar. Vet att jag såg en film om PLE där en 14-åring tjej berättade hur det fungerade. Här är det två timmars snack utan filmer och bilder.

En till en projektet verkar som det är lite glorifierat och Håkan är skeptiskt till den amerikanska forskningen som han med orden kallar TEKNIKROMANTIK och MARKNADSKRAFTERNA styr även i Sverige. Så min fråga till Håkan eller er blir. Hur långt är EN till EN projektet kommet i Sverige? Efterlyser någon lärare som vet. Håkan uppger att han om ett halvår kan visa på om det skett några positiva resultat vad gäller nationella proven och betygen. Klart bäst tycker jag är att ungdomarna lättare finner sin struktur och under frihet själva kan få välje hur de vill jobba efter att uppfylla vissa kriterier.

Jag pluggar på Lärarutbildningen KME och går min fjärde termin. KME står för kultur, medier och estetik. Vi har jobbat mycket med att läsa in sig i ett ämne och gå ut och forska i olika projekt ute på skolorna för att sedan redovisa resultatet ibland visuellt, kinistetiskt eller audiativt. Vi jobbar konstant med bild,ljud, och film programm. Tyvärr har Björklunds nya lärarlegitimation plockat bort oss. Nu skall det bara bli en form på alla lärare. Synd tycker jag. Vad tycker ni? Vi KME-are kunde lätt bli en resurs vad gäller IKTn i skolan. I det sista pratar Håkan om hur han skulle göra när EN till EN införs.
1, Tekniken ska fungera
2, Före projektstart ska alla elever lära sig källhantering, källkritik.
Gärna i sällskap med föräldrar kanske forska lite om föräldrarnas yrken.
3, Få input från skolbiblioteken de är proffs på sociala medier
4, Involvera lärarna med en Teknik "mentor" i klassrummet
Det är viktigt att man ser begreppen Teknik, Pedagogik och ämne

Denna mentor kunde vara jag med estetisk och medial inriktning.
Synd Björklund att skolan går tillbaka till att vara som på Mormorstid 1920.

Vaniljpannkakorna gillades av min sexåring. Vad fick jag ut av "lunch" föreläsningen? En till En jag gillar begreppet och funktionaliteten det inbegriper. Kul att se IKT i skolan är mer i fas med verkligheten. Jag saknade diskussionen Håkan strävade efter den föll platt som en pannkaka.

måndag 13 juni 2011

På gång med POOL och PLUGG!

Hej alla glada ikt-bloggers,
Så nu är det äntligen dags. Jag kommer köra denna kurs över i stort sett hela sommaren. Mig hittar ni i min hammock, det blir en skön plugg hörna.Riktigt heta dagar finns jag i skuggan under tallarna vid Ystads Strandpromenad. För säkerhets skull har vi införskaffat en 1000 liters pool så svalkan finns nära till hands för mig och mina pojkar. Jag har bekantat mig med sidan och fräschat upp det personliga.Förra sommaren så hade jag en lista där jag strök de olika momenten i högerlisten när jag blev klar med dem. Det fungerade bäst för mig att sitta och jobba mellan 8-11 på förmiddagarna.Hur lägger ni upp era studier i sommar? Vilka strategier har ni? Carina

tisdag 12 april 2011

Algoodo -- någon som vet??

Efter en underbar helg med sol och värme som gjord för att måla staket, fick vi raska oss hem i vårregnet. Jag läser till förskollärare på tågresan hem kunde jag se massor av vitsippor i bokskogarna. Dalar av vitsippor det är verkligen naturens vårförälskelse ett sätt att visa att våren är här och vi gråingar ska vakna till och piggna till. Jag håller mig till min förtjusning i ämnet Bild och lärande där vi just idag har arbetat med grafiskt djuptryck på linolium. Till detta läser jag Barns bilder och solen lyste blå en bok av Katta Nordenfalk där berättar Mattis Bergström Hjärnfoskare vid Helsingfors Universitet att barn behöver leka in sin kunskap. Så som skolan är uppbyggd med stilla sittande, lyssna och lär, ibland ren korvstoppning är t om farligt för barn som då får en tunnare hjärnbark. Nu är jag inte ute i verkligheten mer än på praktik så det är klart att det säkert finns skolor där eleverna får leka in kunskap. Hur är det egentligen ni som redan jobbar som lärare? Vad tror ni om den nya läroplanen den nya lärarutbilningen finna det utrymme lek och lärande? Jag har börjat läsa lite i forumet och såg filmen om Algodoo är det en testpryl eller finns den redan i svenska skolor och vad använder ni den till i så fall. Lite frågvis idag men fösöker komma in i detta igen.

söndag 9 januari 2011

IS Halka o Kinect alias Natal

Hej,
Det var ett tag sedan. Nu är jag i startgroparna för en ny omgång på KTH
Jag pluggar mina sido ämnen denna termin och vill lära mig mera om IKT.

Hoppas ni ny som gammla bloggar haft en helt underbar JUL o NYÅR
för det har jag haft. Många klappar under granen och outstanding mat.

Idag ville vi se vackra österlen och stranden vid Hammarsbackar. Ojojoj det blev en
resa det rakt ned i diket. Tur hade vi för en trevlig bilist bakom oss hjälpte till
med spade och bogserlina. Vi fick se det vackra havet som nu nästan av erosionen tagit
hela badstranden.

Väl hemma har vi intagit en varm köttgryta med gott Australiensiskt vin.
Nu är halva familjen igång med årets julklapp som jag tycker är Kinect.
Ni måste bara prova Dance centra alla kan dansa hip hop i detta tempo.
Det blir många skratt när man får se sig själv bli filmad fast i speed tempo.

Önskar er alla gott nytt Carina