måndag 4 juli 2011

Myror i brallan -- ADHD


Under en lektion såg jag att "Maja" (fig.namn) inte kunde sitta stilla när hon väl var på lektionerna. Många gånger fick jag gå ut och hämta in henne från rasten för att hon missat in ringningen och lekte med de äldre barnen. Hon leta saker i ryggan eller sprang och hämta en penna när lektionen led mot sitt slut hade Maja precis börjat på dagens uppgift. Maja hade ingen diagnos Läraren undrade varför hon inte kunde sitta stilla när hennes stora syster kunde. Jag reflekterade över detta som att det här är ett estetiskt barn som är långt före de andra barnen motoriskt, har dansen i blodet och svårt att sitta stilla. Nu när jag sett filmen om ADHD, se Elin och Patrik berätta om sin ADHD, förstår jag att Maja kan ha en funktionsnedsättning som ADHD. Maja är åtta år idag jag hoppas att det ordnat sig för henne i klassen. Men hur många är det inte som försvinner in i maskineriet utan att få de rätta hjälpmedlen. Babyn som vaggas i handen är ett grafiskt yttryck jag gjorde på bilden nu i maj, den visar så väl att vi ska beskkydda och hjälpa våra barn genom livet vad det nu innebär med svårigheter och hinder.

Hur kan jag som blivande förskollärare/grundskollärare se till elever med NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR får ut det bästa av tiden i förskola/skola. Jag som lärare kan börja med att höra med eleven och elevens föräldrar vad som är bra för just den eleven (om eleven har ADHD, Autism, Aspergers syndrom eller Tourettes syndrom eller tvångssyndrom - OCD) det finns en bra checklista på ADHDinfo.se

Det kan underlätta om jag skriver på en smartboard så att alla elever får en kopia på det jag skrivit. Vissa läxor som eleven har svårt med kan bli kortare och om det är möjligt kan jag skriva ut OH-bladen eller andra instruktioner före lektion. Mobilen kan vara ett bra stöd för eleven att minnas saker. Barnet kan skriva in läxor, gympa, bad och andra utflykter i sin almanackan på mobilen och datorn. För att verkligen kunna hjälpa dessa barn krävs ett utlåtande en bedömning från läkare och familj. Men hur gör jag om jag misstänker ett funktionshinder kanske jag stöter mig med föräldrarna som inte alls tycker som jag. Hur gör ni som har jobbat som lärare några år och kanske stött på detta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar