onsdag 28 juli 2010

SMARTA TAVLOR!

Smart boards, eBeam, Clever Board och Tablet - PC. Min egen erfarenhet av interaktiva tvalor är en wacom board penna som jag kan rita och skriva med i Phothoshop och Illustrater. Men bland de som Bilda går igenom upplever jag att Smart Board är den mest avancerade och säkert den dyraste. Magdalena Holm på Stenhamraskolan berättade om Cleverboard hur hon och eleverna skapade färger, lärde sig klockan och framförallt att barn som var frånvarande ändå fick en chans att ta del av undervisningen. Det är säkert precis så som artikel "Tummen upp för den interaktiva tavlan" TILL SIDAN där man beskriver att sinnen aktiveras, undervisningens kvalitet höjs samt även lusten att lära. "Nu tillhör tavlan minst lika mycket eleverna. Och det är uppenbart på de lektioner DIU är med på att eleverna hela tiden har fokus på tavlan, de vill vara med framme vid tavlan, vill använda sig av den.", skriver Carina Näslundh i sin artikel Tummen upp.
Jag hade hoppat av glädje om dessa fanns när jag gick i grundskolan. Det är super för oss som ser och lär visuellt. Även för de som hör och har lässvårigheter. Jag kan inte finna något negativt om dessa interaktiva tavlor. Kan du?

måndag 26 juli 2010

PLE, Äpple eller päron


Jag har inte direkt några erfarenheter av PLE om man inte räknar läroplattformarna så som It´s Learning på Högskolan i Kristianstad och Malmö. Jag såg filmen där en flicka i (USA) beskriver sin PLE. Jag stoppade filmen för att se alla hennes trettiotal ikoner med länkar till olika sajter. Hon visade sin dag med peer-to-peer learning. Hur hon börjar dagen med sin agenda där läraren hade lagt ut dagens uppgift. Det var spännande att se hur duktig och organiserad hon var i sitt arbete. Hon hade ett verktyg ett speciellt "notetaking program" där hon lägger klipp från hemsidor som är intressanta för framtida studier. Hon delar med sig av sina uppsatser på google docs och hon har även en blogg där hon skriver om dagens arbete. Dessutom använder hon glogster för att göra fräcka sidor i sitt arbete samt Skype för videokonferenser med vetenskapsmän och kvinnor. Jag kan tydligt se fördelarna med denna frihet i sitt lärande där man kan fördjupa sig i det man finner intressant. Följden blir att man lär sig bättre och tycker det är roligt. Nackdelarna tror jag kan vara att alla är inte så här disciplinerade som denna flicka. Som lärare lägger man ett stort ansvar på eleverna. Jag tror dessvärre att det är många som elever som bara gör jobbet till hälften när de har så fritt ansvar. Fast det går kanske som lärare att styra upp dessa elever med muntliga redovisningar och inlämningsuppgifter. Jag tittade lite på ELGG och PROLEA rent spontant så föll ELGG mig bättre i smaken, den hade en renare struktur mer lättläst och snygg layout. Skillnaderna är ju stora ELGG profilerar sig som en PLE på företag och Prolea hade en mer vetenskaplig profil för skolor. Det kostar att använda ELGG, såg på sidan att man kan pröva på gratis i 15 dgr. Är det någon som känner till om man kan få tag på ELGG gratis som student?

fredag 23 juli 2010

Skapa loop med Myna!

Myna ett litet ägg med oväntade möjligheter. Blev helt betagen i detta online program.
"Myna är ett sequencer- och ljudredigeringsprogram som tillhandahålls genom webbplatsen Aviary. Myna är ett online-program, vilket betyder att du inte behöver installera det på din dator. Du använder det istället via din webbläsare!"

Jag blev hooked att satt härom kvällen till 23.30. Myna hittar ni på Myrna länkt det tar precis som det står cirka trekvart att mixa en loop.
Jag hade kul och här kan ni lyssna på min loop

Eftersom programmet är så enkelt att min 5-åring skulle klara av det så kan jag mycket väl tänka mig att jag som lärare i grundskolan kan använd mig av Aviary för att göra en loop till en trailer, bildspel eller en film. Multimediabyrån var rena guldgruvan.

onsdag 21 juli 2010

Vad är öppna lärresurser? - webbvideo - Folkbildningsrådet

OER alla dessa förkortningar svärmar formligen runt mig. Jaha vad är nu detta Öppna lärresurser fri och öppen tillgång till publikationoner och undervisningsmaterial och en möjlighet att minska kostnaderna för kurslitteraturen. Det ger jag tummen upp för som student och småbarnsmamma. I artikeln "Studenter behöver lärresurser på nätet" så läste 77000 studenter på högskolan via Nätuniversitetet. Stellan Ranebo, fristående konsult, och Jessica Lindholm, Malmö Högskola, presenterade sin utvärdering av Matriks, KTH:s pilotsatsning på öppna lärresurser i matematik på högskolenivå. Det är mycket som händer inom IKT. Bara tänk det att kunna tjäna multum på sin musik utan att ens ta betalt. Jag syftar på det brittiska rockbandet Radiohead. Deras senaste skiva kan laddas ner utan kostnad, men de som faktiskt vill betala, betalar ett belopp som de själva finner rimligt. På mindre än en vecka har Radiohead tjänat nästan fem miljoner pund! (http://www.kks.se/templates/ArticlePage.aspx?id=11535/21/7.2010). Det kanske är lösningen för Högskolor och Universitet att tillskanska sig medel till forskning. På wiki kan man lära sig att open source betyder öppen programvara, är datorprogram där källkoden är tillgänglig att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera för den som vill. När jag sökte på öppna lärresurser så fann jag ingenting på wiki när jag googlade så hittade jag denna film som var intressant för alla lärare och blivande lärare. Vad är öppna lärresurser? - webbvideo - Folkbildningsrådet

Wiki vire!

Så nu har jag lärt mig av de lärde. Såg filmen om hur wiki till och med kan vara bra när man skall ut och campa. Ett gäng campare behöver koordinera en lista på saker de hade och vad dom behöver. Bara redigera spara och länka. Ivrigt gick jag till wikis sandlåda för att testa. Programmeringsspråket var en enklare html variant och var rätt så lätt att använda. Mönstret i wiki att alltid ha källhänvisningar samt att länka ord till andra stycken om ämnet är ju fenomenalt. Den fakta wiki lägger upp känns ju mer äkta när den hela tiden går att revidera, bättre upp en gamla fakta böcker. Ja wikis tog inte bara min wiki vire, wikis fick hela min hand. När jag har lite bättre tid (ser att jag får lägga på ett kol, har inte hunnit med allt enligt listan) så tänker jag testa själv har i alla fall lag upp ett konto.

lördag 17 juli 2010

Projektarbetet, efterlyser tips!

Hur har ni det hemma vid datorn, eller sitter ni kanske vid en brygga och lyssnar på klucket:) Själv har jag flanerat på strandpromenaden konstaterat att det var många som tog sig ett kvällsdop i det 23° vattnet. Vilken härlig sommar vi fått i år.

Jag har lämnat in min 2c men känner mig rätt villrådig om ämnet. Har någon av er tips att dela med sig?Jag har läst rätt mycket om grooming hittade en bok från ungdomsstyrelsen som var bra och så klart e-böckerna vi hade i litteraturlistan plus att jag skrivit om det i min blogg eftersom jag var på en föreläsning i ämnet. Ämnet kanske är lite laddat, vad tycker ni?

Det andra är att titta nätverkskulturer. De som ungdomarna använder och se det med ett genusperspektiv. Hur man snackar,visar upp sig och beter sig. Samt skillnaderna i detta bland killarna och tjejerna och kanske finna en artefakt. Vilket ämne hade ni funnit intressant att se en film eller läsa en paper om, och vad skall ni själva skriva om?
Go o gla helg

fredag 16 juli 2010

Roliga timmen med YouTube!

Vad tycker jag om YouTube
Det är den communityn som tilltalar mig mest. Som körsångare är det en bra site att öva sina lungor på. Min familj har nästan lika roligt eller not. Kommer kanske plåga er med ett klipp i någon kommande blogg. Jag förstår att det är den fjärde mest besökta sidan.

Den är så populär för att den är baserad på vanliga människors glädje och sorg. Det är fascinerande att se hur vissa klipp ”smittar” som den så välkända Numa Numa. Det negativa är när folk utger sig för att vara någon annan. Min rekommendation är spela gärna teater men upplys oss tittare om det.

Hur kan jag då använda detta i min profession som förskollärare?
I förskolan så vet jag att treåringarna är som en fluga på en sockerbit när YouTube är igång. Vid ett tillfälle på fritids så skulle två tjejer uppträda på roliga timmen. De hade valt att sjunga Pernillas låt från melodifestivalen ”Jag vill om du vågar”. Det var enkelt att hitta texten och sedan öva till Pernillas klipp. Jag vet att denna community kommer passa bra in i ett studiesammanhang och inte bara på roliga timmen. Har du använt YT i din undervisning?

Här är en liten presentation som jag la upp igår.
Carinas Presentation

onsdag 14 juli 2010

Dela bilder på Flickr!


Hej hopp nu har jag orienterat mig i Flickr. Jag har alltid varit lite fundersam på namnet vad står det för? Hoppas det finns några i kursen som använder denna eminenta community där man kan tagga varandras foton. I mitt kommande arbete som lärare finns det säkert flera lektionstillfällen där eleverna och lärarnas bilder kan bli en rik källa. En uppgift på sommarlovet kunde till exempel vara att eleverna kan visa sin sommar i bilder på flickr kanske till och med geotagga dem.

Den största fördelen för mig som student är lagringsfunktionen och att jag kan välja vilka som får ha tillgång till fotot. Mycket bra verktyg i kommande projekt. Förstår jag saken rätt så är detta ett bra alternativ till att lagra sina foton på CD:s. En CD kan lätt bli repig och om man har allt på Datorn och råkar ut för åskväder är bilderna kanske väck. Som alla vet så håller en CD bara i ca 10 år. Jag arbetade på en av Stockholms största produktionsbyrå (reklam). Där valde man att köra backupper på gamla Dat-band samt CD skivor. Är det någon som känner till andra bra former att spara sina bilder eller dokument?
Följ den här länken till mina bilder Här är jag och några vilda hästar

tisdag 13 juli 2010

Åskväder och dela dokument


Dessa "åskväder dagar" börjar ta ut sin rätt. Allting klistrar sig, stol som kläder. Nu önskar jag faktiskt lite regn, speciellt åt mina hallon på kollonin. Var håller ni hus? Sitter ni flitigt och arbetar vid stranden? Själv fick jag nog i söndags spenderade fem timmar med barnen på Österlens och Sveriges populäraste strand enligt DN.s röstning. (YA 2010-07-13).


Jag har suttit under dagen och arbetat i googles docs med uppgiften dela och lagra dokument. Det ser inte riktigt ut i min Firefox www.docs.google som det gör i instruktionsfilmerna. Någon som vet varför?
Hursomhelst så testade jag att göra en ppt-fil
Som jag här bifogar som Länk.

Detta verktyg kommer jag definitivt använda i kommande skolprojekt. Ofta blir projekten tungrodda på grund av att vi ibland är för många. Upp till åtta personer har vi haft i projektet "gå i ungas fotspår". Denna dramatiserades visserligen men det skulle ju skrivas rätt många manuskript, vilket tog massor av tid. Här finns ett verktyg på docs.google.com som är perfekt för oss studenter. Där var och en kan vara med istället för att sju stycken sitter och tittar på när en skriver. Dessutom är det kalas att man blir platsoberoende. Äntligen litet steg mot det mobila kontoret och det papperslösa skrivbordet. Ni skulle se röran på mitt:DD
//Carina

fredag 9 juli 2010

Tanka musik som att palla äpplen

Upphovsrätten har varit på tapeten en hel del under 2000-talet när det gäller fildelning med Pirate Bay i bräschen. Bland användarna så tycker de flesta att det skall vara legitimt att tanka filmer, musik och litteratur. Den yngre generationen har knappt köpt en enda CD-skiva utan har sin musik på ipods och mp3s. Här i stan fick den enda musikaffären lägga ned eftersom alla kopierar skivor på nätet. Hur gör man då för att komma runt detta problem? Jag kan så väl förstå artister som jobbar häcken av sig att de vill ha betalt för sitt arbete lika mycket som att vi inte vill gå och jobba nio till fem gratis. Många tycker säkert att det är ok som att palla äpplen från grannen så länge ingen ser mig så går det bar. Tänk om det gick att tanka ned tandvård, sociala tjänster, beställa mat, kläder, teknikprylar gratis. Man glömmer lätt på nätet att det är en människa som utfört ett arbete och vill som alla andra ha betalt. Istället får artisterna hitta nya väger och får lägga sin musik på reklamfilm (Dilba och Rustareklamen) i radiojingles eller tillsammans med böcker och tidningar. Har någon en bra idé hur upphovsmännen kan få betalt av ”piraterna”

tisdag 6 juli 2010

Lärplattformar LMS idag och imorgon


Jag kan tydligt kan jag se att i de plattformar som jag varit knuten till har man inte nyttjat hela plattformens kapacitet. Jag har varit på Forum, First Class i Kristianstad och Linné Universitetet, It´s Learning och Medialut i Malmö. Här på KTH:s Ping Pong är man helt klart på en elit nivå. Om jag ser till de plattformar jag hittills vistats på så tycker jag det vore stimulerande om lärarna inte bara skrev pm, gav källhänvisningar och länkar till relevanta sajter. Utan att de även stimulerar barnen att hjälpa varandra och framförallt blogga i ämnet. Jag upptäcker själv vad mycket nytt jag lär mig när jag i denna kurs får ta upp bloggandet på allvar. IKT som står för informations och kommunikations teknik är såklart kommunikationen central inte med läraren utan med sina kurskamrater.

Det som är roligt i denna kurs är just bloggandet. Det är spännande att se och läsa alla dessa it-lärare som bloggar det är för mig en rik källa. Jag studerar till lärare och gått första året. Mitt huvudämne är kultur, medier och estetik. Vi har mest använt oss av It´s learning med web 1.0 verktygen. Läraren postar ändringar i schemat och lägger upp kursdokumenten och körschema. Eftersom vi inte kan ladda upp våra alster för att de är för tunga så har vi våra portfolios på Medialut. Där kan vi själva välja om vi vill att alla skall kunna se filmen, läsa dokumentet eller bara behörig lärare. Där finns även en länk till KME klassen på Facebook. Där ventileras känslor över missade tentor, svåra ord, trassel med teknik i stort sett allt snack som kan förekomma i rökrutan/cafét på rasten. Det är kanske inte så konstigt att detta forum på Facebook lämpar sig för att lufta sina känslor det blir en allmän ”rast” community.

Nu när jag under två veckor flitigt läst länkarna och sett filmerna i denna kurs så kan jag tycka att detta är något vi alla på KME borde få med oss som blivande lärare. Vi har arbetat med medier som digitalkameror, film och diktafoner. Men det som skolorna efterfrågar är ju den nya tekniken den som beskrivs i kapitlet web.2.0. Väl tillbaka i höst tänker jag göra reklam och visa vad jag lärt mig för lärarna och mina klasskamrater. Om dessa plattformar existerar om fem år har jag svårt att sia om. Det kanske tar skolsystemet fem år att lära sig att använda dem på rätt sätt. Tekniken är snabb men är vi det?

Hur hjälper vi ungdomarna upptäcka groomaren?

Det är inte lätt att sätta dit dessa groomare det krävs långa samtal där Mats från Netscan utger sig för att vara "Lisa 13-årig flickmodell" på sajter som kamrat och pussa.se. Groomare finns på de 70 största sajterna som Lunastorm, My space, MSN, Bilddagboken, MFF suport sidor mm. En välkänd groomare som faktiskt åkte dit är Alexandra killen som hade groomat över 200 flickor, varav 63 blev våldtagna den yngsta var bara 12 år. Han dömdes till 10-års fängelse.

Jag läste om grooming i boken ”Ungas integritet på nätet” där står det att groomare har sällen en presentationsbild på sig själv på nätet. Det är inte riktigt sant för Mats berättade att pedofilerna t o m har videosamtal med pojkarna och flickorna. Hur upptäcker man då att det är en groomare? Jo man ber killen att torka munnen eller kinden för han har sylt eller sot där. Om killen då gör detta så är det live annars är det en hopklippt fil av en groomare. Det finns säkert flera tips. Har du något tips på hur man hjälper sitt barn att undvika detta?

måndag 5 juli 2010

Groomaren - din granne

Jag vänder mig till er lärare eller föräldrar med ungdomar. Känner ni och er tonåring/ar till Groomare? Jag tog ett springvikariat i våras och fick gå på föreläsning med åtta killar från en klass 6. Har ni inte sett denna föreläsning så rekommenderar jag er att se den. Mats Andersson från Netscan berättar om sitt arbete att fånga pedofiler på nätet. Han samarbetar med en särskild enhet på polisen samt Scotland Yard , FBI och CIA. Hur går de tillväga, groomarna? Ofta har dom uppgett ett falsk personnummer eller lånat sitt barns. När de vill förföra pojkar på nätet så uppger det gärna ett häftigt mans yrke som polis, brandman eller stridspiloten som chattar om sina resor. Groomaren tar reda på barnens intressen och när de väl träffas så ger de presenter i utbyte mot att de tar på dem. Vanliga groomare utger sig till något som lockar pojkarna till ett senare möte t ex stridspiloten som ger ett flygvapenmärke till pojken. Därefter nästlar han sig in i pojkens vardag och slår till vid rätt tillfälle på t ex träningslägret eller festen. Groomaren som utför sin textförförelse är ofta den vanliga killen ”grannen” som har sambo och arbetar på vatten verket. Mats på netscan har blivit förförd av 1600 män. Det var skrämmande att höra att en flicka som lagt upp sin pojkväns badbild på snyggast.se förstörde hans sommar när en tysk pedofil nästa dag hade kapat bilden skickat runt den och berättat för sina vänner om sin nya pojkvän och vad de gjort tillsammans. Enligt lagen är det straffbart att förföra i text, man får ett års fängelse. Jag själv tycker att straffet är för lindrigt, groomaren kan ha förstört för livet för pojken. Vad får barnet i skadestånd - ingenting? Finns det teknik idag som kan stoppa dessa groomare?